5 fontos dolog melyekre mindenképp figyelj, mielőtt ingatlant vásárolsz

A legelső otthon megvásárlása előtt általában elkezded feltérképezni, hogy hol szeretnél házat venni, jogosult vagy-e valamilyen kedvezményre, vagy kaphatsz-e hitelt. Vannak kérdések, melyeket érdemes feltenned magadnak, hogy pontos képet kaphass.

1. Egyáltalán nem muszáj házat vásárolnod.

Régen a tanulmányok elvégzését követően jöhetett a házasság, a gyerekek, majd egy családi ház. A vásárlás természetes volt, mert az emberek inkább saját otthonba fektettek egy bérlemény helyett.
Azonban az életstílusodtól és a terveidtől függően lehet, hogy a bérlés a jobb választás. A döntés meghozatalakor elsődlegesen a jelenlegi anyagi helyzetedet illik mérlegelni. Ne azért vegyél otthont, mert azt gondolod, hogy ezt kell tenned, vagy, mert mások mondják neked, hogy most érdemes vásárolni. Ne azért vegyél, hogy majd a jövőben, amikor megházasodsz és lesznek gyerekeid, jól fog jönni a saját otthon. Csakis akkor érdemes ingatlant vásárolni, amikor készen állsz a tulajdonlással járó pénzügyi és mentális kihívásokra. Az ingatlanvásárlásnak egy pénzügyileg megalapozott döntésnek kell lennie, nem pedig érzelmi alapúnak.

2. Ha úgy döntöttél, hogy vásárlásra adod a fejed, akkor tervezz hosszú távra.

Életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése az ingatlanvásárlás, érdemes tehát nem elkapkodni. Sokan azt hiszik, hogy egy már megvásárolt ingatlanból bármikor azonnal elköltözhetnek, anyagi veszteség nélkül. A tulajdonosok azonban igazából az ingatlanpiac mindenkori helyzetére vannak utalva. Ha a piaci ár fölött akarsz eladni, akkor akár évekig is próbálkozhatsz sikertelenül, viszont ha áron alul adod, akkor veszteségesen jössz ki az üzletből. Mindenképpen érdemes tehát hosszú távon tervezni a megvásárolandó ingatlannal.

3. Akkora méretű házat válassz, amelyet optimálisan ki tudsz használni!

A korábbi szokások szerint az emberek egy kis lakás vásárlása után, a család bővülésével átköltöztek egy nagyobb otthonba. Mára azonban nem ez tűnik a leghatékonyabb módszernek. Ahogyan írtuk, érdemes hosszú távra tervezni, mert nem tudhatod, hogy a jövőben mennyi helyre lesz szükséged. Válassz tehát olyan méretű ingatlant, amelyben az elkövetkező évek családi bővülését is kényelmesen el tudod intézni. Ha túl kicsi ingatlant választasz, akkor a család létszámának növekedésekor várnak rád kellemetlenségek, azonban ha túl nagyot, akkor többet költhetsz majd a fenntartásra, adókra és a rezsire. Összességében azt lehet mondani, hogy valószínűleg a kevesebbel is beéred. Egy kis átalakítással egy-egy szobának, helységnek akár több rendeltetése is lehet.

4. Fontos, hogy merj alkudozni a tulajdonossal!

Ezzel gyakran nem merünk próbálkozni, hiszen mi van akkor, ha más hajlandó kifizetni a teljes árat? Rákérdezni azonban mindig érdemes, mert ha a vételárból nem is engednek, de talán a letét árát, vagy a szükséges javítási költségek egy részét le lehet alkudni. Ha nem szeretsz alkudozni, akkor egy ingatlanközvetítő óriási segítséget nyújthat számodra.

5. Soha ne dönts érzelmi alapon!

Ha több hónap után úgy érzed, hogy megtaláltad álmaid otthonát és amikor elmentél megnézni már előre tudtad, hogy ezt fogod megvenni, akkor hibáztál. A legfontosabb tanulság, akármilyen nehéz is betartani, hogy ne kötődj egy házhoz addig, amíg minden papírmunkát el nem intéztetek. Tekints a helyzetre úgy, mint egy pénzügyi tranzakcióra, még ha életed legnagyobb átutalása is. Amint a papírokat aláírtátok és a kulcsokat átadták, már tervezheted is az életed az új otthonodban.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!

Iroda: Kecskemét, Bajcsy-Zsilinszky E. krt. 7.

Telefon: +36 76 379 536

Email: info@focusingatlan.hu

fb-share-icon

Compare listings

Compare