Praktikus és életmentő tippek, hogy ne legyen megterhelő a költözködés

Élete során legalább egyszer, szinte mindenki átéli a költözködés viszontagságait. Nem kis feladat mindenünket bedobozolni, rendszerezni, praktikusan elrendezni és sérülés nélkül átszállítani az új otthonunkba.

Ebben a cikkben hasznos tippjeinket gyűjtöttük össze Nektek, hogy a lehető leggördülékenyebben mehessen az új otthon elfoglalása.

Az egyik legfontosabb, hogy időben kezdjünk hozzá a pakoláshoz. Ne halogassuk, ne legyintsünk, hogy még sok időnk van, mert kapkodás lesz a vége. Ha megtehetjük, már hetekkel, de akár egy hónappal korábban is elkezdhetünk selejtezni a dolgaink között, hogy mindent nyugodtan összepakolhassunk, és ne zsákokba dobálva cipeljük át a tárgyainkat az egyik lakásból a másikba.

Érdemes előre összepakolnunk egy bőröndnyi ruhát, kozmetikumot és mindent ami jobb ha kéznél van akkor, amikor nem élvezhetjük magunk körül tárgyaink megszokott rendjét. Ennek a túlélőcsomagnak óriási hasznát vesszük majd, de figyeljünk arra, hogy csak a legszükségesebb dolgokat pakoljuk bele.

Látogassunk el a környékbeli üzletbe és szerezzünk kartondobozokat, vagy vásároljunk ilyet valamely barkácsáruházban. Jó ha “betárazunk” nagy méretű műanyag zsákokból is, hiszen sosem tudni éppen mire lesz szükségünk. A dobozokra mindig írjuk rá mit tartalmaznak és hogy melyik a tetejük.

Haladjunk helyiségről helyiségre

Mindenképp legyen tervünk. Ne kapkodjunk, összevissza belekezdve mindenbe, hanem amit elkezdtünk, azt fejezzük is be. Haladjunk helyiségről helyiségre. Kezdjük például a garázsban, a kamrában, majd jöhet a nappali, a háló, a konyha és a fürdőszoba. Miközben dobozolunk, szuper lehetőség adódik arra, hogy szelektáljunk is a dolgaink között, vagyis hogy amit már legalább egy éve nem használtunk, nem vettünk elő, azt dobjuk ki, adjuk valakinek ajándékba, vagy adományozzuk el, mert valószínűleg más nagyobb hasznát veheti, mint mi.

Azokat a dolgainkat is selejtezzük le, amik nem működnek. Ne rakosgassuk, vagy vigyük az új otthonunkba, mert majd lehet, hogy még jó lesz valamire. Ha nem működik, és eddig nem javíttattuk meg, minden bizonnyal ezután sem fogjuk, ne sajnáljuk, hogy meg kell szabadulnunk tőle.

Egy napra tervezzünk

Jelöljünk ki egy napot, amikor megoldjuk, hogy a dobozok és a csomagok maradéktalanul átkerüljenek az új házba. Ezt mindenképp egy nap „zavarjuk le”, ne húzzuk több napon keresztül. Kérjük meg az ismerőseinket, barátainkat, hogy segítsenek, de a legjobb, ha profi költöztetőket hívunk, különösen a nagyobb bútorok mozgatására. Apropó bútorok: a költözés napjára mindet ürítsük ki, és ha lehet, szedjük szét minél kisebb darabokra, hogy könnyű legyen azokat mozgatni.

A kijelölt naphoz tartsuk magunkat, ne tologassuk – bár ezt a határidők miatt valószínűleg nem is tudjuk megtenni. És nézzük meg térképen, tervezzük meg, hogy melyik a legrövidebb út az egyik helyről a másikra, ne akkor kelljen kitalálnunk, hogy merre is menjünk. Ha pedig olyan helyen kell parkolnunk, ahol sokszor nincs hely, érdemes azt is előre lefoglalni a bejárathoz közel, hogy ne kelljen hosszú métereket gyalogolni a csomagokkal, illetve a dobozokkal, bútorokkal.

Az új helyen

Már a költözés előtt jelentsük le az új elérhetőségeinket azokon a helyeken, ahol fontos, hogy tudják, mi az új címünk. Nézzük meg, hogy milyen szolgáltató elérhető és intézzük el időben az internetet, és ha szükséges, a telefont és a kábeltévét is. Ezek azért fontosak, hogy ne a pakolás közben kelljen még ezek miatt is szaladgálnunk.

Ha ügyesen pakoltunk, a kipakolás könnyebben mehet. Mindig a legfontosabbakkal kezdjük, a dekorálást például hagyjuk a legvégére, akár néhány héttel későbbre is, amikor a bútorok és a nagyobb tárgyak már mind a végleges helyükre kerültek. És a kipakolásra is vonatkozik, hogy ne kapkodjunk vele, hagyjunk magunknak időt arra, hogy mindennek megtaláljuk a helyét.

fb-share-icon

Compare listings

Compare