“Épületes” kifejezések

Mind eladóként, mind pedig vevőként sok olyan kifejezéssel találkozhatsz, melyet csak részben, vagy egyáltalán nem ismersz. Ez nem meglepő, mivel sehol sem tanították meg Neked őket.
Mi összegyűjtöttünk néhány ilyen “épületes” szakkifejezést, hogy könnyebben eligazodj az ingatlanok világában.
🔹😊🏡
• Aktív ház: Ezek maguk termelik meg a működtetésükhöz szükséges energiát, sőt elérhető a többlet is, amelyet vissza táplálhatnak az elektromos hálózatba.
———————————————————————————-
• Építési telek: az a belterületi telek, melyre lakóházat lehet építeni, és a telek területének legalább 15 %-a beépíthető. (bár tanyánál nagyobb területű külterületnél, ill. több HA-os terület esetén engedélyeznek lakóház építést – ez különleges helyi szabály szerint működik, de csak konkrétan erre értendő)
———————————————————————————-
• Ikerház: Egy olyan kétlakásos ház, amely szimmetrikus és egy telken helyezkedik el.
———————————————————————————-
• Ikres építésű ház: Két különálló telken telekhatárra épített statikailag önálló teherbírású két ház, melyek homlokzata közel-, vagy teljesen egyformák.
———————————————————————————-
• Kétlakásos ház: Olyan ház, melyben két lakás található, és a lakások külön bejárattal rendelkeznek legalább a kertből, vagy lépcsőházból.
———————————————————————————-
• Kétgenerációs ház: olyan kétlakásos ház, melynél vagy tiltják a két lakást a helyi szabályok, vagy csak egyszerűen a háznak egy ugyanazon bejáratán mennek be az abban elkülönített lakrészekbe a lakók. Fő jellemzője, hogy mindkét lakrésznek külön-külön elegendő hálója, saját konyhája, WC-je, és fürdőszobája van.
———————————————————————————-
• Nyeles telek: Olyan telek, amely az utcáról egy hosszabb, de vékonyabb teleknyúlványon (ún. nyélen) keresztül érhető el. Ez a nyél általában telekosztáskor alakul ki, nagyobb telkek szétosztásakor. Napjainkban már nem engednek Magyarországon újabb nyeles telkeket kialakítani.
———————————————————————————-
• Oldalhatáron álló: olyan ház, amelynek legalább egyik külső fala a telekhatáron vagy a telekhatárától 1,0 m-re helyezkedik el.
———————————————————————————-
• Önálló családi ház: egy telken egy ház van, amelyben általában egy lakás van kialakítva.
———————————————————————————-
• Passzív ház: Egy meghatározott mennyiségű energiánál többet nem fogyaszt, passzív ház minősítéssel rendelkező anyagokból épül és az épület a Német Passzívház Intézet hivatalos minősítésével rendelkezik. A hagyományos téglaszerkezetű épületek évi energia felhasználásához képest 80 – 90 %, vagy akár 100 % energiát takarít meg. A passzív házat azért nevezzük passzívnak, mert szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. Passzív háznál a cél a hőveszteség minimalizálása és a belső – emberek, világítás, háztartási és technológiai berendezések hőleadásából származó – hőnyereség maximalizálása.
———————————————————————————-
• Sorház: Azonos beépítési szabályokkal rendelkező több önálló telken oldalhatárra épített házsor, melyek egy sorban vannak, és a házsor két végét leszámítva mindegyik ház jobb és bal oldala a telekhatáron hozzáépíthető, vagy hozzá van építve a szomszéd telken építendő háznak.
———————————————————————————-
• Társasház: Egynél több lakással rendelkező felépítmény, mely Társasházi alapító okirattal rendelkezik.
fb-share-icon

Compare listings

Compare