Kiadhatom csokkal vásárolt ingatlanomat?

A kérdés igen lényeges, mivel ha nem tartjuk be a támogatással járó szabályokat, könnyen elbúcsúzhatunk a kedvezménytől.

A családi otthonteremtési kedvezmény sok ezer család számára kiváló opció, mivel gyermekkel rendelkezőknek és fiatal házasoknak is nyújt vissza nem térítendő támogatást, a gyermekszám függvényében. Mindemellett nagyon kedvezményes csok lakáshitelt is kaphatnak.

Fontos tudni azonban, hogy az otthonteremtési támogatással érintett ingatlanra az állam jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyez be 10 éves időtartamra, így pedig sem eladni, sem elcserélni nem lehet azt.

A 10 éves időtartam a bérbeadásra is vonatkozik.

Tehát: hiába szeretnénk bevételkiegészítésként kiadni a csokos ingatlan egyik szobáját, ez a támogatás miatt 10 évig tilos, és ha kiderül, a támogatást kamatostul vissza kell fizetni az államkincstárnak. Ez ráadásul a már említett csok-hitelt is érinti, így a felvett hitel összegét és az addig igénybe vett kamattámogatást is visszakérhetik tőlünk.

Ezzel szemben a Babaváró hitelből vásárolt ingatlannál nincsenek ilyen megkötések, mivel a Babaváró szabad felhasználású. Így pedig az ebből vásárolt ingatlan bármikor értékesíthető, illetve bérbe adható.

Megfizethető kiadó lakásokat irodánk kínálatában is bőven találhatunk.

fb-share-icon

Compare listings

Compare