Az ingatlanok megfelelő árazása

Az eladók nagy része jó ötletnek tartja és sajnos elköveti azt a jellemző hibát, hogy túlértékeli saját ingatlanját, így próbálva javítani az alkupozíciót a piacon, illetve érzelmi kötődésük miatt hozzászámolják az évek során befektetett munkát és költségeket.

A túlárazás oka, jellemzően a valós összehasonlítási alap hiánya, hiszen sajnos sokszor támaszkodnak az eladók nem reális adatokra. Ilyen fals adat lehet épp egy szomszédtól vagy ismerőstől kapott információ, esetleg az interneten hirdetett, többi túlárazott ingatlan vizsgálata is.

Azok az ingatlanok, melyek kínálati ára távol áll a valóságtól, sokszor meg sem jelennek az érdeklők számára az internetes keresésnél, így a potenciális vevők egy részét sajnos elveszítjük. Tehát már itt eldől, hogy a tulajdonos eladni akarja az ingatlanát, vagy inkább csak hirdetni szeretné.

Egy nem megfelelő áron hirdetett ingatlan, akár hosszú hónapokra, évekre is beragadhat a hirdetési oldalakon. Az a tapasztalatunk, hogy ezek az ingatlanok jellemzően végül jóval később és gyakran alacsonyabb áron fognak gazdát cserélni, hiszen, ha a vevő hónapokig látja ugyanazt a hirdetést, joggal úgy gondolja, hogy ő van nyerő pozícióban az áralkut tekintve, egy lehetséges ajánlattételt követően.

Elképzelhető ugyan, hogy az ingatlan néha a reálisnak tartott árnál picit magasabb összegen elkel, de akkor is az véleményünk, hogy az árazásnál 10-15 %-nál többet nem érdemes “játszani”. Gondoljunk bele, mennyivel jobb a helyzetünk, ha a megfelelő árazás miatt akár több vevő közül tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelőt, és nem kell hónapokat várnunk egy vételi ajánlatra, és nem kell sokat feleslegesen mutogatni az otthonunkat.

Érdemes belegondolni az árazás során, hogy mennyibe kerülne az adott ingatlan felújítása. A rossz állapotú családi házakra akár egy teljes vételárnyi összeget is rá kell még költeni, hogy egy lakható, a vevő igényeinek megfelelő ingatlan legyen a végeredmény. Ha pedig így vizsgálnák a kínálati árat az eladók, akkor rájönnének, hogy gyakran nem tartható fent az általuk elképzelt, magas árszint.

A tapasztalat azt mutatja, hogy körülbelül 1 hónap hirdetést követően meglátjuk azt, hogy érdemes e tartani a kigondolt összeget, vagy az eladás érdekében módosítanunk kell e rajta.

Egy szakértő, akinek van reális összehasonlítási alapja a piacon értékesített ingatlanok tekintetében, segítséget tud nyújtani az ingatlan megfelelő beárazásában.

Minden ingatlan és ügyfél egyedi, így a mi feladatunk a legjobb tudásunk szerint és a tulajdonos érdekeit szem előtt tartva értékesíteni.

fb-share-icon

Compare listings

Compare