Ezek a friss részletek a magyar családok új ingyenhiteléről!

Megérkeztek a friss részletek a magyar családok új ingyenhiteléről!

Október 4-én elindul az MNB 2,5%-os kamatozású Zöld Otthon Programja az energiahatékony új ingatlanba költözők számára. A friss Magyar Közlönyben megjelentek szerint ehhez a legfeljebb 70 milliós hitelösszeghez nyújthat kamattámogatást a kormány úgy, hogy 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0%-os kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik a költözéshez.

A hitel igénybevételének a feltétele többek között az, hogy legalább BB energetikai besorolású újépítésű ingatlanba költözzenek a hitelfelvevők, és az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év legyen.

A most módosított rendelet egyéb szabályai alapján az új, kamatmentes hitelt
✅ két meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 10, három meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 15 millió forint erejéig lehet felvenni (további 60, illetve 55 millió forint vehető fel a Zöld Otthon Programon belül, hiszen a kettő együtt maximum 70 millió forint lehet),
✅ két gyermek esetén legalább 180 napos, három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszonyra van szükség,
✅ büntetlen előélet és köztartozás-mentesség kell hozzá,
✅ az ingatlannak meg kell felelnie a CSOK-ra vonatkozó négyzetméter-előírásoknak is,
✅ lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.

A fentiekből az is következik, hogy ha valaki a Zöld Otthon Program feltételei közül valamelyiket utólag nem teljesíti, akkor 3%-os CSOK-hitellé, ha a CSOK-hitel feltételeit, akkor 2,5%-os zöld hitellé válik, ha pedig egyiket sem, akkor kamattámogatás nélküli lakáshitelként kamatozik tovább (és visszamenőlegesen is) a hitel.

A legfeljebb 2,5%-os kamatozású Zöld Otthon Program és a keretében megvalósuló kamatmentes „zöld CSOk-hitel” várhatóan meghatározó lesz az új ingatlanok piacán, hiszen 2022. június 30. után már nem kaphatnak használatbavételi engedélyt a BB-nél alacsonyabb energiabesorolású lakóingatlanok, ugyanakkor ehhez képest némi szigorítást is jelent már az a kitétel, hogy az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év kell, hogy legyen. A lakáshitelpiacon is jelentős változást hozhat az új termék: a KSH adatai szerint tavaly mindössze 21% volt az új lakásokra felvett hitelek aránya. Építési célra 79, újlakás-vásárlási célra 111 milliárd forintnyi lakáshitelt vettünk fel 2020-ban, a használt lakások vásárlására felvett 636 milliárd forinttal szemben.

A rendelet újdonsága, hogy a Zöld Otthon Program és a kamatmentes „zöld CSOK-hitel” nem egymás mellett fut majd, hanem utóbbit az előbbibe ágyazzák, így megfelelő hitelképesség esetén akár 70 millió forint is igénybe vehető lesz egy család számára zöld otthonba költözéshez legfeljebb 2,5%-os kamattal, és ebből lesz 10, illetve 15 millió felvehető 0%-os kamatozású kölcsön formájában.

forrás: portfolio.hu

fb-share-icon

Compare listings

Compare