Jelzáloghitel-elengedés Magyarországon: Kevesen tudnak erről a lehetőségről

Jelzáloghitel-elengedés Magyarországon: Kevesen tudnak erről a lehetőségről

Sokan nem is tudják, de Magyarországon létezik egy olyan lehetőség, amely jelentős anyagi könnyítést hozhat a jelzáloghitellel rendelkező családok számára. Az állam különféle támogatási formákat kínál, melyek közül az egyik legkedvezőbb a jelzáloghitel-elengedés. Ezzel az intézkedéssel a családok részben vagy teljesen mentesülhetnek a hitel visszafizetése alól bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Mi is az a jelzáloghitel-elengedés?

A jelzáloghitel-elengedés során az állam vagy a hitelintézet részben vagy teljesen elengedi a hitelfelvevő tartozását. Ez különösen nagy segítséget jelenthet azoknak, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. A lehetőség célja, hogy csökkentse a lakosság eladósodottságát és elősegítse a pénzügyi stabilitást.

Ki jogosult rá?

Sokan nem is tudják, de különféle feltételek teljesítése esetén számos magyar család jogosult lehet a jelzáloghitel-elengedésre. A legfontosabb feltételek a következők:

  1. Gyermekvállalás: Az egyik leggyakoribb feltétel a gyermekvállalás. Például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretében az állam jelentős összeget engedhet el a jelzáloghitelből, ha a család új gyermeket vállal vagy már gyermeket nevel.
  2. Szociális helyzet: Bizonyos programok a nehéz anyagi helyzetben lévő családokat célozzák. Ilyenkor a jövedelmi helyzet és az adós pénzügyi körülményei alapján döntenek az elengedésről.
  3. Ingatlan típusa: Fontos tudni, hogy nem minden ingatlan típus jogosult a jelzáloghitel-elengedésre. Általában a lakóingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.

Jelzáloghitel-elengedés gyermekvállalás esetén

A gyermekvállaláshoz kötött jelzáloghitel-elengedés az egyik legismertebb forma, amelyet sokan mégsem ismernek. A magyar kormány 2019-ben bevezetett intézkedései alapján:

  • Az első gyermek születése után 1 millió forintot engednek el a jelzáloghitelből.
  • A második gyermek után további 4 millió forintot.
  • A harmadik és minden további gyermek után újabb 1-1 millió forintot.

Hogyan lehet igényelni?

Az igénylés folyamata egyszerű, mégis sokan nincsenek tisztában vele:

  1. Tájékozódás: Az érdeklődőknek érdemes alaposan utánanézniük a program részleteinek és feltételeinek.
  2. Kérelem benyújtása: A hitelintézetnél vagy az állami szerveknél kell benyújtani a kérelmet, amelyhez csatolni kell a szükséges dokumentumokat (pl. gyermek születési anyakönyvi kivonata).
  3. Elbírálás: Az illetékes hatóságok elbírálják a kérelmet, és pozitív döntés esetén megkezdik az elengedés folyamatát.

Miért nem tudnak róla többen?

Sok család azért nem él ezzel a lehetőséggel, mert egyszerűen nem is tudnak róla. Az információhiány és a bonyolultnak tűnő adminisztráció sokakat elriaszt attól, hogy utánajárjanak a részleteknek. Pedig a jelzáloghitel-elengedés jelentős segítséget nyújthat, különösen azok számára, akik gyermeket vállalnak vagy nevelnek.

Záró gondolatok

A jelzáloghitel-elengedés egy olyan lehetőség, amelyről sokan nem is tudnak, pedig jelentős anyagi könnyítést jelenthet a családok számára. Az állami támogatások és kedvezmények révén csökkenthető a lakosság anyagi terhe, elősegítve a lakhatás biztonságát és a pénzügyi stabilitást. Érdemes tájékozódni és konzultálni szakértőkkel, hogy a lehető legjobb döntést hozhassák meg az érintettek.

fb-share-icon

Compare listings

Compare