Köpöczi Judit kolléganőnk írta meg kedvenc városrészének részletes bemutatását, hogy Ti is jobban megismerjétek Kecskemét ezen szegletét.

Elhelyezkedése:
A Bethlenváros Kecskemét északi részén található a Budai utca, a Rákóczi út, Ceglédi út és a Vasútállomás között. Külterületi folytatása a Budaihegy és a Vacsihegy (a köznyelv szerint Vacsi köz).

Története:
A Belső Bethlenváros évszázadokkal ezelőtt alakult ki, míg a pályaudvar körüli villákat és falusias vályogházakat a 20. század második felében építették. Zöldövezeti alvóváros, ipari üzem nem működik ezen a városrészen.
A hajdani szőlők helyét felparcellázták és szellős, nagyméretű telkeket alakítottak ki. Ezt követte az infrastrukturális fejlődés.

Szolgáltatások:
A város Piaca, két posta, orvosi rendelők, gyógyszertárak, üzletek és szolgáltatók segítik az itt élők mindennapjait. Az alábbi oktatási intézmények találhatóak itt: 4 óvoda, 1 általános iskola, a Kandó Kálmán Szakközépiskola, a Kertészeti Egyetem és a Tanítóképző Főiskola.

Kulturális Intézmények:
Itt található a Katona József Múzeum, Tudomány és Technika Háza, Cifra Palota, Nemzetközi Zománcművészeti Alkotó Műhely gyűjteménye, Ciróka Bábszínház.

Építészeti jellemzők:
A Rákóczi úti palotasor és a Nagykőrösi utcai polgárházak meghatározói a város arculatának.
Építési telkek már csak elvétve találhatók ebben a régióban.
A közeljövőben remélhetően megkezdődik a Vasútállomás és az Autóbusz pályaudvar rekonstrukciója, intermodális csomóponttá alakítása.