Mik lesznek a 2021-es év lakberendezési trendjei? Hogyan tervez egy lakberendező? Miként lehet egyedi bútort alkotni? Lovász Zoltán lakberendező, bútortervező válaszol!

Mit hoz ez az esztendő lakberendezési divat szempontjából?

A 2021-es trendekben a meleg hatás lesz a jellemző, megjelennek a mélyebb színek és a sötétebb tónusok is. Bátran játsszunk az erősebb színekkel, és hagyjuk el a halvány falszíneket. A minimalista stílus, a napjaink közkedvelt stílusa, a formák és a színek letisztultak és egyszerűek. A legújabb trend szerint csak színesebbé teszi, ami egy új minimalista stílust teremt.

A 2021-ben várható divatszínek; a mohazöld, a terrakotta és az okkersárga. Az új trendszínekkel felöltöztetett minimalista stílusú lakás, csakis nyugtató hatással lehet lakójára. A minimalizmusban az éles vonalú, szögletes bútorok a jellemzők. Az ilyen formájú bútorok sokkal otthonosabb, kellemesebb érzetet keltenek, ha a kerek formák és alakzatok megjelennek. A formákat követően használjunk visszafogott elegáns dekorációkat és geometriai mintákat. A minimalizmus természeti kiegészítőjeként helyezzünk el növényeket a lakásban, és növénymintás fali képeket.

Hogyan készül el egy 3D látványterv?

Egy személyes konzultáció során, a helyszínen összegyűjtöm mindazt az információt, ami szükséges a 3D látványtervezés elkezdéséhez. Az ügyfelemnek konzultálás alatt felmérem az igényeit, kérdéseket teszek fel, mint például; – milyen színeket kedvel leginkább? – milyen stílusú lakásban tudná önmagát elképzelni? -számára mi az otthon? …stb.

A válaszokból fogok tudni egy képet összerakni magamban, hogy milyen stílusban tervezzem meg azt a helyet, amit az otthonának érezne. Senkire nem fogom ráerőltetni azt a stílust, ami éppen a legújabb trend. Én érzés alapon tervezek, abból, amit tapasztaltam az ügyfelemmel való beszélgetés során. Így nagyobb az esélye annak, hogy a megtervezett/megálmodott hely, az igazi otthona lehet. Ezek után felmérem a helyszínt, pontos méretet veszek és az összegyűjtött információk szerint elkészítem a 3D látványtervet.

Mik a legfontosabb szempontok egy bútor megtervezésénél?

Néhány adat, melyek egy bútor megtervezésekor fontosak lehetnek: először is tudnom kell, hogy milyen bútorra van szükség, mi célt szolgálna; iroda? – konyha? – gardrób? -komód?

Ha egy irodai asztalról beszélünk, ahol nap mint nap dolgoznak, a legfontosabb tényező: az ergonómia, majd, mint minden bútornál foglalkozom a design-nal, anyaggal, színnel és nem utolsó sorban a vasalatokkal.

Ha konyhát tervezek, első kérdésként teszem fel, „mennyit főznek a konyhában?” ugyanis a válasz nagyrészt befolyásolja a tervezés kimenetelét.

Gardrób esetében tudnom kell, hogy miket szeretnének tárolni, és mennyit, mert annak megfelelően tervezem meg a belső tároló helyeket. A komód egy önmagában álló bútor, ami funkcionálhat egy lakás ékszereként, mint design elem kis tároló lehetőséggel, vagy egy fiókos tárolóként a hálóban.

Az anyagok tekintetében, manapság számos anyag közül lehet választani, a legtöbbet felhasznált anyag a bútoriparban a laminált forgácslap, majd a színfurnérozott forgácslap és a tömörfa.