Az újságokban látott rendezett, harmonikus otthon nem olyan távoli álom, mint gondolnánk. Íme 10 tanács, amelyek segítenek a nyugodt, pihentető környezet kialakításában és a rendrakással töltött idő megspórolásában.

1. Keressünk helyet a tárgyainknak!
Nehéz úgy rendet rakni, ha egy tárgynak valójában nincs is helye a lakásunkban. Az egyszerű és gyors rendrakás titka, hogy minden tárgynak keressük meg az ideális helyet és használat után azonnal oda rakjuk vissza.

2. Szeretem – nem szeretem – szeretem…
Ha egyszerre elővennéd az összes ruhádat és végignéznél rajtuk, mennyinél éreznéd, hogy örömmel tölt el, szereted viselni? A könyveidet áttekintve hány adott hasznos tudást és melyik okozott boldogságot neked az utóbbi egy évben? Sok tárgyhoz csak azért ragaszkodunk, mert ajándékba kaptuk vagy drága volt – de ez nem jelenti azt, hogy valódi értéket képvisel az életünkben. Azt is érdemes átgondolni, hogy az emlékezéshez szükségünk van-e arra prospektusra vagy gyertyára, vagy az emlék már anélkül is velünk marad. Itt az ideje a válogatásnak!

3. Rendezzük csoportba a tárgyakat!
Ennek két hasznos vonatkozása is lehet. Egyrészt elsőre valószínűleg nem tudod megmondani, hogy hány toll van a háztartásodban. Ha az összeset begyűjtöd, akkor könnyebb lesz átnézni, hogy valójában mennyire van szükséged. Másrészt praktikusabb, ha az elektronikus eszközöket, vagy a hivatalos papírokat ugyanúgy csoportosítva tároljuk, mint ahogy a ruháink is a gardróbszekrényben laknak és nem osztjuk el őket helyiségenként.

4. Ugorjunk fejest a mély fiókokba!
Gondold át újra a mély fiókjaid tartalmát, mert nagyon sok mindent képesek elnyelni. De vajon tudod, mi van a fiókodban? Elő tudod venni, amire éppen szükséged van? A fiókokon belül is használhatóak kis kosarak, rekeszek és elválasztók, amelyekkel átláthatóvá válik majd a fiók tartalma és jobban ki tudod használni a fiók mélyén rejlő lehetőségeket.

5. Gondolkodjunk vertikálisan – mi van a fejed fölött?
A kis lakások aduásza a tér teljes kihasználása. Az ajtó fölé vagy magasan a falra szerelhető polcok nagyon sok teret nyerhetnek nekünk. A fürdőszoba magasban lévő polcán tökéletes helyet találhatunk a vegyszereknek és a mindig láb alatt lévő takarítóeszközöknek, a szobaajtó feletti polcra feltehetjük a szezonálisan használt ruhákat, eszközöket, vagy éppen a kamrafalra szerelhető kosarakban tárolhatjuk külön-külön a zöldségeket.

6. Mit rejtenek a dobozaink?
Azt hiszem mindenkinek ismerős az érzés, amikor már a fél gardróbszekrényt kipakoltuk, még sincs meg a tavaly gondosan eltett gyerektélikabát vagy a keresett pár cipő. A címkézés segítségével rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak: a nagy tárolódobozaink, a fűszertartók vagy a cipős dobozok tartalma már ránézésre megmondható. Ha nincs kedvünk filcekkel és celluxszal bajlódni, akár kézi feliratozógép segítségével egyforma betűtípussal, profin és egységesen is felcímkézhetjük a tárolókat.

7. A kulcs a függőleges tárolás
A legjobb példa a függőleges tárolás előnyeire a hivatalos papírjaink tömkelege. Ezek egy idő után egy mély dobozba vándorolnak és ha valamit keresünk, akkor az egész dobozt fel kell ásni. Holott ha a mély dobozba függőlegesen tárolnánk őket, akkor minden dokumentum áttekinthető lenne a doboz kinyitásakor. Ugyanígy segíthet, ha a felvágottakat és sonkákat is függőlegesen tároljuk a hűtőben, tárolódobozokban, így egyszerűen láthatjuk a lejárati idejüket. A zokniknak sem kell egy fiókban keveregniük: akár egy függőleges tárolóban az akasztós szekrényben is helyet kaphatnak, hogy reggel biztosan találj két egyformát.

8. Folyamatos rendrakás helyett napi kétszer 5 perc?
Ha a tárgyaink megfelelő helyet kaptak és kiaknáztuk a leghasznosabb tárolási lehetőségeket, akkor egy átlagos méretű háztartásban reggel és este 5 perc alatt rendet lehet tenni. A tipp, hogy az esti rutinra is szakíts még ennyi időt, így reggel tiszta felületek várnak és minden a helyén lesz.

9. Találd meg a saját stílusod a tárolásban is!
Mindenkinek más a stílusa, minden lakás más, a tárolási lehetőségeket sem kell egységesíteni. Keresd meg azokat a tárolókat, amelyek téged jó érzéssel töltenek el. Válassz nyugodtan rattan kosarat, fonott műanyag rekeszt vagy átlátszó műanyag dobozokat, amelyik jobban illik a te stílusodhoz. A lényeg, hogy neked örömöt okozzon és átlásd a saját, személyre szabott rendszeredet.

10. Mire van szükséged?
Ha túl vagy a tárgyak válogatásán, akkor már biztos, hogy kétszer is meggondolod, hogy veszel-e még tíz vállfát pluszban vagy tényleg szükség van-e még két képkeretre. A tárgyak, a ruhák és az élelmiszerek tekintetében is megkönnyíted a saját dolgodat, ha csak azt vásárolod meg, amire tényleg szükséged van. A tudatos beszerzésnek köszönhetően kevesebb étel fog a szemetesbe kerülni és szellősebb lesz a lakásod is hosszú távon.

A fenti tippeket átfutva érdemes végiggondolni, hogy mit tudunk ebből a saját lakásunkban is hasznosítani. Ha első lépésként nem is sikerül mind a tíz tippet alkalmazni, idővel mindegyiknek lehet adni egy esélyt. Megéri az erőfeszítést, hiszen az eredmény, hogy kevesebb időt vesz majd el tőlünk a rendrakás és egy áttekinthető, rendezett otthon vár majd minket haza esténként.