Gyakran hallani, hogy micsoda különbségek vannak a belsőépítészek / lakberendezők által berendezett otthonokban a lelkes amatőrök munkáihoz képest. Ebben semmi különös nincsen, hiszen előbbi kettő egy szakma, amihez a jó ízlés csak alap, ám egyik sem képes a másikat helyettesíteni. Jó hír azonban, hogy néhány furfang alkalmazásával bárki képes lehet az otthona hangulatán egy hatalmasat lendíteni. Összegyűjtöttünk számotokra egy csokorra valót a szakma legféltettebb titkaiból, hogy segítségükkel otthonotok küllemét a következő szintre emelhessétek.

Tervezz átjárókat

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a laikusok elkövetnek, hogy a nyitott terű helyiségekbe túl sok bútort zsúfolnak be anélkül, hogy elegendő teret hagynának közöttük a közlekedésre. Az átjáróknak legalább 90 cm szélesnek kell lenniük, hogy ott két ember kényelmesen elhaladhasson egymás mellett. Arról is célszerű megbizonyosodnod, hogy a kevésbé forgalmas helyek körül (mint amilyen egy kanapé, dohányzóasztal, székek) is legyen legalább 45 cm szabad helyed. Ebből a távolságból még kényelmesen eléred a kanapén ülve az asztalra helyezett csészédet, és hangosbemondóra sincs szükség, hogy egymással beszélgethessetek.

A hármas szám ereje
A páratlan számok eleve, de közülük is 3 a tervezés varázseszköze. Hármasával csoportosítsd a díszpárnákat, a vázákat, képeket, gyertyákat, mert ez a szemedet óhatatlanul is arra készteti, hogy ébren tartsa vizuális érdeklődésedet, melyre a párosan, szimmetrikusan elhelyezett tárgyak egyszerűen képtelenek.

70/30 szabály
Még mindig a számoknál maradva, íme egy pompázatos trükk az arányok helyes beállításához! Amennyiben különböző stílusú berendezési tárgyakat kívánsz elhelyezni ugyanabban a térben, ügyelj arra, hogy 70%-uk ugyanabból a stílusból kerüljön ki, és a bútorok csupán 30%-át válaszd meg eltérő stílusban.

Kiegyensúlyozott színvilág
Újabb jó móka a számokkal! Válassz ki 3 színt az adott helyiség dekorálására. Ragaszkodj ahhoz, hogy az egyik 60%-ban, a második 30%-ban, a harmadik 10%-ban legyen jelen a szobában. Amennyiben egy negyedik színt is fel szeretnél venni a palettára, akkor a másodlagos (30%-os) színt felezd meg, így kaphat a 4. színed a térből 15%-ot. Ezzel a felosztással nehéz lesz mellényúlnod.

Koherens padló
Ha azt szeretnéd, hogy az otthonod nagyobbnak tűnjön, ne variálj a padlóburkolatokkal, hanem mindenütt ugyanazzal burkolj. Amennyiben nagy, nyitott terű helyiségeid vannak, felosztásukhoz használj szőnyegeket, ezzel elérheted, hogy funkcióik szerint különállóak maradjanak, mégis részét képezzék az egésznek.

Tervezz a látótávolságod köré
A TV legmagasabb pontja szemmagasságban legyen, méghozzá ülő helyzetből mérve. Az ideális tévénézési távolság a tévéképernyő átmérőjének kb. másfélszerese. A TV készülékeddel akkor is jól operálhatsz, ha a kandallód fölé akasztod, de nem akárhogy! Amikor éppen nem használod, a fekete kivetítőjén “futhat” a netről sugárzott állókép, vagy hangulat, mintha csak egy keretbe foglalt műalkotás lenne.

Adj burkolatot a falaknak
A falpanelek eszméletlenül fel tudják dobni a teret, ráadásul általuk eltakarhatóak a jobb napokat látott, kissé sérült falfelületek. A fából készült dekorok költségesebbek, de OSB lapból vagy farostlemezből is kivitelezhetőek, ami már jóval barátságosabb kiadás a pénztárcádra nézve. Ezzel a megoldással karaktert és remek textúrát adhatsz egy felületnek.

Emelj ki feketével
Létezik egy tévhit a fekete szín körül, mely szerint az gyászos, ám a belsőépítészek gyakran hangsúlyoznak vele, mert valójában növelhetik a térérzetet azáltal, hogy olyan pontra helyezik, melyet “hátratolni” szeretnének.
Ugyanez érvényes a mennyezetre is. Igen, egy kis belmagasságú alagsori moziszoba plafonja, amennyiben feketére van mázolva, nem összenyomja, hanem ellenkezőleg, tágítani fogja a teret, mintha csak a csillagos ég lenne feletted.

Játék a nagyméretűvé válással
Játssz a méretekkel úgy, hogy az igazán fontos, vagy hangsúlyos kiegészítők méretét növeld meg.
Ha azt szeretnéd, hogy a szoba fókuszpontja egy mennyezeti lámpa legyen, akkor a többi bútorhoz képest válassz egy arányaiban nagyobbat. Ezáltal nem csak hangsúlyossá, de hangulatossá, barátságosabbá is válik majd a helyiséged. Lámpákkal operálni azért is szerencsés, mert úgy lehet általuk a kívánt hatást elérni, hogy közben túl sok hasznos helyet nem foglalnak el.

Ismételd a kiegészítőket
Finom módszer az alakzatok egy sémán keresztüli ismétlése. Mire gondolok? Tegyél a kanapára 5 db párnát, melyek közül 2-2 egyforma. A falon elhelyezett képkeretek vagy tükrök hasonlóképpen megismétlődhetnek, amiket szakíts meg pl. egy vázával, így nem válik a látvány túlzottan kiszámíthatóvá.