Mócza Levente vagyok az M11 DESIGN Architects alapítója és tervező építészmérnöke. Főként családi házak tervezésével foglalkozunk, melyek a XXI. század energetikai és műszaki elvárásainak megfelelnek. Célunk, hogy esztétikus és funkcionálisan jól használható, a kor elvárásainak megfelelő otthonokat teremtsünk.

Hogyan válasszunk tervezőt?

A két talán leggyakoribb kérdés, amit egy tervező felé a megrendelő intéz, hogy mikor és mennyiért vállalja a tervezési feladatot. Ezen a téren komoly eltérések lehetnek tervező és tervező között, de nézzük is meg miért.

A mai rohanó világban sajnos nincs idő semmire, de van, amire talán mégis érdemes szakítani. A komoly árverseny nem csak az alacsony árakhoz, de a szolgáltatás minőségének romlásához is vezethet, mégpedig azért, mert ha csökken a tervezési idő, úgy csökken a tervezésre fordított energia is.

Mennyibe kerül?

A tervezői díj megállapításának több lehetséges módja is létezik. Rendszerint vagy a tervezett beruházás költségének százalékos arányában-, vagy a tervezett épület alapterülete alapján határozzák meg. Családi házak tervezése során a második változat az általánosabb, itt viszont érdemes tisztázni, hogy nettó (hasznos alapterület), vagy bruttó (falakkal együtt számított) alapterületről van szó. A Magyar Építész Kamara díjszámítási ajánlása 300 m2-nél kisebb hasznos alapterületű lakóépületek építészeti tervezésére vonatkozóan nettó 5367 Ft/m2 tervezési díjat állapít. Ha ehhez képest gyanúsan alacsony árat kapunk a tervezőtől, érdemes tisztázni mit is tartalmaz a tervezés. Előfordulhat ugyanis, hogy az építész megrajzolja a megrendelő elképzeléseit, melyek esetleg szakmai szemmel nézve nem a legoptimálisabb megoldásokat tartalmazzák (pl: rossz tájolás, felesleges terek).

Miért fontos?

Egy jó építész segít az ilyen jellegű problémák elkerülésében, megelőzésében és ezzel rengeteget tud spórolni a megrendelő számára, nem csak az építés, de későbbi használat folyamán is. Viszont a megfelelő elrendezés, tömegalakítás és anyaghasználat kiválasztásához és gondos összehangolásához több hét, esetleg több hónap munkája szükséges, biztosítva ezzel, hogy a megrendelő a lehető legideálisabb megoldást kapja.

Egy gyakorlati példa segít megérteni, hogy mennyit is jelent egy jó építész a pénztárcánknak valójában. Vegyünk alapul egy 150 m2 bruttó alapterületű családi házat és egy építész tervezőt, aki nekünk elkészíti a tervet 2.500-3.000 Ft/m2 + ÁFA áron. Egy jobb építész tervező 4.500-7.500 Ft/m2 + ÁFA munkadíja valóban nagy kontrasztnak tűnik első ránézésre. Ebben az esetben 375.000-450.000 Ft + ÁFA és 675.000-1.125.000 Ft + ÁFA tervezési díj áll szemben egymással. Amennyiben 1-2 m2 hasznos teret az olcsóbb építész rosszul tervez be, pl. kihasználatlan vagy fölösleges teret tervez, úgy gyakorlatilag már el is költötte azt az összeget, amivel olcsóbban dolgozott. Jelenlegi árakon kb. 300.000-800.000 Ft közé tehető az okozott hiba költsége. Ha ez a hiba 3-4 m2, úgy ráfizetés keletkezik a drágább építészhez képest, mert a hiba már kb. 750.000-1.200.000 Ft. De ennél még komolyabb kárt is tud okozni egy esetlegesen használhatatlan nappali, étkező vagy konyha. Ilyenkor már milliós tételről beszélünk, 10-15 m2 300.000 Ft/m2 + ÁFA építési áron már alsó hangon 3.000.000 Ft. Természetesen a szabad döntés joga mindenkit megillet, de remélem a fenti sorok segítenek könnyebbé tenni.