A 2020. december 31 után használatba vételre kerülő új épületeknél már kötelező az ingatlan energiaellátását legalább negyedrészben megújuló energiából biztosítani. Erre nyújt megoldást a hőszívattyú.

A hőszivattyúk az energia akár 75%-át a környezetből (levegőből, földből) gyűjtik, míg a maradékot villamos energia biztosítja. Az eszköznek több típusa is létezik. Ha levegőből nyerünk energiát és ez a közvetítő közeg, akkor levegő-levegő hőszivattyúról beszélünk, ha víz a hűtő közvetítő közeg, akkor pedig levegő-víz típusról van szó. Ha a földfelszín alatti energiákat víz segítségével nyerjük ki, és a fűtendő oldalon is víz a közvetítő közeg, akkor víz-víz fajtájúról beszélünk.

A hőszivattyúkban a kiegészítő energiát egy kompresszor biztosítja és hűtőközeg továbbítja, amely párolgási és kondenzációs cikluson megy keresztül. A hőátadás akkor történik, amikor a hűtőközeg állapotát folyadékról gázra változtatja és fordítva. Fűtés esetében a hőátadás oldala a fűtendő tér. Hűtéskor a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt a térből a levegőbe/talajba juttatjuk.

A szivattyúnak négy alapvető része van. Három található kívül (párologtató, kompresszor, expanziós szelep). A negyedik elem a kondenzátor, mely a beltéri egységben helyezkedik el. Ahogy a hűtőközeg kering a kül és beltéri egységek között, hőt továbbít a párologtatás és kondenzáció során.

Sok téves gondolat szól a hőszivattyúkról, mert néhányan azt hiszik, hogy ezek az eszközök csak meleg víz előállítására szolgálnak. Valójában a ciklus visszafordítható és egész évben képes a hőszivattyú biztosítani az otthon teljes komfortját. Télen fűt, nyáron hűt. 

A költségeket két faktor is kedvezően alakítja. Az egyiket a hőszivattyú jósági, azaz szezonális hatékonysági foka (SCOP), a másikat az igénybe vehető kedvezményes áram tarifák H és GEO tarifa jelentik.

A kedvezményes tarifával működtetett hőszivattyú áramszámlája közel 40%-kal kevesebb. A GEO tarifa legnagyobb előnye, hogy a fűtési szezonon kívüli használati melegvíz-előállítás és a hűtési energiatermelés is a kedvezményes tarifával történik. Csak a jósági fok alapján 1 kWh energia így 12-13 forintból jön ki, ha kedvezményes tarifát is igénybe veszünk, akkor akár 7-8 forintra is csökkenthetjük a költséget.

A hőszivattyú bekerülési, kiépítési költségétől függően 8-10 év alatt megtérül – és amellett, hogy a legmodernebb épületgépészeti megoldás, értékálló is.