Az országos adatok szerint a lakáseladók egyelőre nem hajlandók engedni áraikból, így hiába a sok kereső ügyfél, nem köttetik több üzlet.

  • A legtöbb ingatlanokkal foglalkozó hirdetési portálon visszaállt a március végén, április elején nullára süllyedő lakáspiaci kereslet, sőt sok esetben új rekordok is születtek.
  • Az egyik legnagyobb ingatlanos portálon a lakóingatlanokra való igény másfélszeresre nőtt, a tavalyi évhez képest. Az érdeklődések száma viszont csak a járvány előtti szintre állt vissza, bár ez is meghaladja a 2019-es esztendő értékeit.
  • Az eladók sajnos nem alkalmazkodnak a piaci trendhez, túlárazzák lakásaikat, ezért a vásárlási szándék látványos erősödése ellenére sem köttetik több adásvétel.

A járványhelyzet okozta mélypontból felocsúdott ugyan a lakáspiac, élénkült a kereslet, rengetegen néznek lakásokat. Az eladói oldal tehát lépéskényszerbe került. Egyre inkább növekszik az olló a vásárlási kedv és a tényleges kereslet fizetőképessége között.

Sok tulajdonos még a korábbi piaci helyzet lendülete szerint dönt ingatlanának áráról, amely nincs köszönőviszonyban a kereslettel és a vásárlók fizetőképességével. A lakáskeresők tehát akkor lehetnek vevők, ha a tulajdonosok lejjebb viszik a kínálati árakat.

A kereslet élénkülése ellenére még korai lenne azt mondani, hogy a járványhatás véget ért, a gazdaság újraindulásától, a munkanélküliség és a fizetések alakulásától nagyban függ, hogy a lakáspiacon milyen hetek, hónapok várhatóak. Egy dolog azonban biztosra vehető: a koronavírus-járvány következtében a kereslet fizetőképessége általánosságban nem növekedett.