Milyen plusz költségekre számíthatsz egy ingatlan ügylet alkalmával?

Izgalmas feladat új otthont keresgélni, ám könnyen megterhelővé is válhat. Életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése ez, és a legapróbb hibák is sokba kerülhetnek. Tapasztalataink alapján összeállítottunk egy ingatlanvásárlási útmutatót, a legjobb ötletekkel, tippekkel, hogy segítsünk a döntéshozatalban.
A következő hetekben végigvesszük őket, jöjjön is az első!

  1. Mérlegeld a pénzügyi lehetőségeid!

Mindenek előtt rendezd a pénzügyeid és vedd számításba az összes várható és váratlan költséget, amik felmerülhetnek a kiszemelt ingatlan megvásárlását követően.
Felmerülő kiadások lehetnek  például az illeték, az ügyvédi költség, a hitel felvétellel járó díjak, vagy akár egy tisztító festés is. Ajánlattétel előtt feltétlen tájékozódj a hitelképességedről, lehetőleg egy független pénzügyi szakembertől!

Az alábbiakban összeszedtük az ingatlan eladással és vásárlással járó adó és illetékfizetés általános szabályait:

A vevő által fizetendő illeték

Egy ingatlan vásárlásnál keletkezik a visszterhes vagyonátruházási illeték, melynek mértéke, az ingatlan vételárának  4%-a.
Ha volt eladott ingatlanod, és az újonnan megvásárolt lakás drágább, akkor a különbözet után kell csak megfizetni a 4%-os illetéket, míg ha olcsóbb, akkor nem keletkezik kötelezettség.

Ha előbb vásárolsz, és csak ezt követően értékesítenéd a meglévő ingatlanod, maximum 1 éved van az eladásra. Ez a cserét pótló vétel. Az adóhivatal felé jelezned kell ezt a szándékodat, amit követően az illetékkiszabási eljárást ideiglenesen felfüggesztik, a vagyonátruházási illetéket pedig majd csak az értékesítést követően, a két ingatlan árkülönbsége alapján határozzák meg.

Illeték kedvezmény jár első lakástulajdont szerzőnek , melynek mértéke 2% lehet, abban az esetben, ha a vásárló nem több mint 35 éves,  illetve az ingatlan vételára nem haladja meg a 15 millió forintot. De valljunk be őszintén, a mai piacon elég nehéz ilyen ingatlant kifogni.

Mi a helyzet az új építéssel?
Új lakás vásárlása esetén, melyet vállalkozó épített, a vevő számára illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás 15 millió forintos értékhatárig. Az ezt meghaladó összegre 4 %-os illetéket kell fizetni. 30 millió forint feletti érték esetén viszont nincsen kedvezmény: ebben az esetben a teljes vételár illetékköteles.

Illetékmentesség
jár egyenes ági rokonok és a házastársak közötti adásvétel, illetve válás esetén a vagyonközösség megszüntetése miatti vagyonátruházás esetében.

Az építési telek vásárlása is illetékmentes, ám ennek a feltétele az, hogy az adásvételtől számított négy éven belül lakóingatlan létesüljön a telken, ennek mérete pedig a helyi településrendezési tervben meghatározott maximális alapterület legalább 10%-át elérje.


Adózás eladás esetén

Az eladónak kizárólag személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezhet, abban az esetben, ha az eladó az ingatlant a vásárlást követő 5 éven belül értékesíti, és erre nagyobb vételáron kerül sor, mint amilyen összeget az eladó az ingatlan vásárlására fordított. Az szja jelenleg Magyarországon 15%.

Az ingatlan szerzéskori és eladáskori vételára közötti különbözet lesz a fizetendő adó alapja, és a szerzés időpontjától függően az így megkapott összegből számítandó ki a fizetendő adó, folyamatos csökkentés mellett.  Magyarul, ha az első évben 2 millióval drágábban értékesítette az ingatlant, a fizetendő szja  300.000.- Ft lesz.
A szerzést követő 2. évben a vételár különbözetének 90 %-a, a 3. évben 60 %-a, a 4. évben 30 %-a a személyi jövedelemadó alapja. A szerzést követő 5. évben pedig már akkor sem kell szja-t fizetni, ha drágábban sikerül eladni az ingatlant, mint amilyen áron vásárolták.

 

Kérdésed van?
Keresd Annamarit bátran!

Rigó Annamária
+36203695063
rigo.annamaria@focusingatlan.hu